Menu Zavřeno

Ohlédnutí za workshopem: Performativity in Virtual Reality

Dne 3. května se v Performativity Research Centre na adrese Univerzitní 3 v Olomouci konal inspirativní workshop s názvem „Performativity in Virtual Reality“. Akce se zaměřila na složitý vztah mezi lidmi a digitálními technologiemi, zejména na to, jak je naše fyzická přítomnost ztvárňována ve virtuálním prostředí.

Účastníci, včetně odborníků z digitálního průmyslu, akademiků a studentů, se sešli, aby prozkoumali složitosti tělesné performativity ve virtuálním prostoru. Workshop se zaměřil na VRChat (2014), což umožnilo účastníkům zažít virtuální svět jak prostřednictvím stolních počítačů, tak i pomocí VR brýlí. Tím se naskytla jedinečná příležitost zkoumat, jak různé zařízení ovlivňují naši interakci s virtuálním světem a jak vnímáme vlastní přítomnost v něm.

Diskuse se točily kolem rozdílů, pokud vůbec nějaké existují, mezi tělesnou performativitou ve fyzickém a digitálním světě. Akce vyvolala podnětné rozhovory o stále se stírajících hranicích mezi našimi fyzickými a virtuálními existencemi a osvětlila, jak navigujeme a ztvárňujeme naše identity napříč těmito propojenými oblastmi.